Huis schoonmaken tips

Ervaringen 7,4

Gemiddelde score op basis van 3154 beoordelingen. Bekijk alle beoordelingen

Tips voor het huishouden zijn altijd handig. Wie wil er nu niet beter afstoffen, de ramen écht eens streeploos lappen of het strijkgoed razendsnel aan de kant hebben? Wij hebben veel huishoudtips om jouw huishouden gemakkelijker te maken.

Om jouw huis écht schoon en fris te maken, is afstoffen een belangrijke huishoudelijke taak. Tafels, stoelen en accessoires zijn nu eenmaal een stuk mooier om te zien als er geen laag stof op zit. Hoe afstoffen precies in zijn werk gaat, is voor iedereen verschillend. De een vindt afstoffen met een natte doek en een sopje van allesreiniger prettig, terwijl de ander veel liever een droge microvezeldoek gebruikt. Welk doekje je ook gebruikt, het is altijd van belang om van boven naar onder te stoffen. Pas daarna ga je stofzuigen, anders valt er stof op jouw schone vloer. Vergeet bij het afstoffen en stofzuigen de plinten en hoeken niet!

Het is belangrijk dat jouw keuken hygiënisch schoon is. Dit is namelijk de plek waar jij jouw eten bereidt. Voor het schoonmaken van de keuken zijn speciale schoonmaakmiddelen te koop, maar voor sommige klusjes zijn ook andere oplossingen.

1. Aanrecht schoonmaken

Huishoudtips voor een blinkend aanrechtblad zijn altijd handig. Een aanrechtblad kan op verschillende manieren worden schoongemaakt.

  • Een marmeren of granieten aanrechtblad kun je reinigen met heet water. Het is handig om dit bijvoorbeeld direct na de afwas te doen.
  • Een aanrechtblad van kunstgraniet wordt het schoonst met chloor, aceton, waterstofperoxide of bleek.
  • Voor een RVS-aanrechtblad gebruik je groene zeep. Aanslag of kalk kun je verwijderen met cola en een schuurspons. Vervolgens spoel je het aanrechtblad af met afwasmiddel.

Om het aanrecht perfect schoon te maken, gebruik je iedere dag een schone vaatdoek. Bacteriën verzamelen zich in jouw vaatdoek, dus na een dag is de vaatdoek niet meer zo schoon als hij lijkt.

2. Keukenkastjes schoonmaken

Keukenkastjes zijn verzamelaars van stof, vet en ander vuil. Je zit er onbedoeld met vieze handen aan en er komt stof in de kastjes en bovenop de kastjes. Om stof en vette aanslag bovenop de keukenkastjes te voorkomen, kun je er oude kranten op leggen. Die vervang je vervolgens iedere maand. Op die manier krijgt de vette aanslag geen kans. De binnenkant van de keukenkastjes kun je meestal met een sopje van allesreiniger schoonmaken. Als er echt veel vuil of aanslag is, werkt een sopje met chloor heel goed.

De keukenlade schoonmaken gaat met dezelfde schoonmaakmiddelen. Voor het beste resultaat is het handig om voor dit schoonmaakwerk even de lades te stofzuigen.

3. Keukenwand schoonmaken

De keukenwand wordt tijdens het koken vaak vies. Gelukkig is het niet ingewikkeld om de keukenwand te reinigen. Een sopje met afwasmiddel volstaat meestal al. Vieze voegen worden weer schoon door flink te boenen met een oude tandenborstel en wat azijn.

In een schone badkamer is het een stuk fijner douchen. Het schoonmaken van de badkamer zal regelmatig moeten gebeuren, omdat iedereen in huis veel gebruikmaakt van de badkamer. Huishoudtips voor de badkamer vind je bij ons.

1. Het bad

Een bad is voor veel mensen het ultieme genieten en écht een moment van ontspanning. Ontspannen gaat het beste in een schoon en hygiënisch bad. Om vuil en zeepresten te verwijderen uit de badkuip kun je warme azijn in de badkuip spuiten. Laat dit even intrekken, spoel de badkuip af met warm water en boen ten slotte droog met een doek. Vlekken die veroorzaakt worden door een lekkende kraan kun je eenvoudig verwijderen met citroensap en koud water.

2. Douchegordijn

Het douchegordijn is een ideale plek voor bacteriën om zich te nestelen. Het is dus erg belangrijk om het douchegordijn goed schoon te houden. Dit is eenvoudiger dan je denkt, want een douchegordijn kan gewoon in de wasmachine op veertig of zestig graden. Om hem te drogen, hang je het gordijn simpelweg weer terug op de plek en doe je het douchegordijn dicht.

3. De douche

De douchekop, stang en bijbehorende kraan blijven het mooist wanneer je ze direct na het douchen schoonmaakt met een doek. Dit scheelt al veel schoonmaakwerk, maar er zullen zich meestal toch kalkresten ophopen. De douchekop ontkalken doe je door hem een paar uur in een bak water met azijn te leggen. Kalkresten in de gaatjes van de douchekop zijn met een tandenstoker te verwijderen. De douchestang en de kraan kun je met een mengsel van azijn en water sprayen. Dit laat je even inwerken, om vervolgens alles af te spoelen met heet water en droog te boenen met een doek.

4. De spiegel

De spiegel is een onmisbaar onderdeel van de badkamer, maar hij is kwetsbaar voor vuil en aanslag. Een oude krant werkt goed om de spiegel streeploos schoon te maken. De oude krant kun je eventueel combineren met Glassex. Om een beslagen spiegel te voorkomen, hebben wij een verrassende tip voor jou. Smeer shampoo op de spiegel en laat dit goed intrekken. Na tien minuten wrijf je de spiegel goed droog. Ook afwasmiddel of scheerschuim werken goed om een beslagen spiegel tegen te gaan.

5. De tegels

Wij hebben ook tips voor het schoonmaken van de badkamertegels. De tegels van de badkamer zijn vaak viezer dan je denkt. Zeepresten en ander vuil hopen zich langzaam op. De badkamertegels kun je schoonmaken met een dweil, zo bereik je alle plekken waar je met een doek niet bij komt. Een sopje met azijn, glansspoelmiddel of shampoo zorgt voor stralende tegels. De voegen kun je het beste schoonmaken met een oude tandenborstel en een sopje van bleek. Wel goed afspoelen na het schoonmaken!

6. De wastafel

De wastafel kun je prima schoonmaken met allesreiniger of speciale badkamerreiniger. Om het putje ook schoon te krijgen, leg je een doekje doordrenkt met azijn op het putje. Na een tijdje inweken, hoef je het putje alleen nog maar goed door te spoelen.

Ramen lappen is met enige regelmaat nodig. Het is echter nog een flink karwei om te ramen schoon én streeploos te krijgen. Wij hebben een paar handige tips voor het ramen lappen op een rijtje gezet:

  • Schoonmaakazijn, afwasmiddel, ammonia of glansspoelmiddel kunnen gebruikt worden om een sopje van te maken;
  • Als je geen sopje wilt, kun je Glassex of uien gebruiken om de ramen mee te bestrijken;
  • De ramen lappen kun je doen met een microvezeldoek en een droge theedoek;
  • Strepen op de ramen haal je weg met krantenpapier;
  • Je kunt het beste regenwater gebruiken, hier zit namelijk geen kalk in.

Een verzorgde tuin is prachtig, zeker als het weer goed genoeg is om buiten te genieten. Om heerlijk te genieten in jouw tuin, hebben wij een stappenplan voor je gemaakt:

  1. Maak een schets van hoe de tuin er uit moet komen te zien;
  2. Stem planten en bloemen op elkaar af. Als je dit goed doet, staat er altijd wel iets in de tuin in bloei;
  3. Koop planten op het juiste moment in het jaar, zodat ze nog kunnen groeien en wennen aan hun nieuwe plek;
  4. Verzorg de planten en bloemen en wied regelmatig onkruid;
  5. Ruim jouw tuin goed op en pleeg onderhoud wanneer dat nodig is.

Heb je last van een vochtige kelder? Een vochtige kelder is slecht voor jouw gezondheid, bovendien is de kelder door het vocht niet meer optimaal te gebruiken. Je kunt het beste de kelder water- en lekvrij maken. Voor het professioneel water- en lekvrij maken van jouw kelder kun je bij Waterinkelder.nl terecht. Zij geven je daarnaast nog handige tips en informatie.

Een tapijt krijgt veel te verduren. Van vieze schoenen tot huisdieren en van vlekken tot beschadigingen, er kan veel gebeuren met jouw tapijt. Het is dus noodzakelijk om het tapijt goed te reinigen en te onderhouden. Het onderhoud is voor ieder tapijt anders en staat meestal aangegeven in het label. Om het tapijt schoon te maken, begin je met grondig stofzuigen. Vieze geurtjes in het tapijt neutraliseer je met baking soda. Strooi dit op het tapijt en zuig het vervolgens op.

Om vlekken in je tapijt te verwijderen, zul je voorzichtig te werk moeten gaan. Allereerst is het belangrijk om de vlek zo snel mogelijk te verwijderen. Een verse vlek is altijd eenvoudiger te verwijderen dan een ingedroogde vlek. Test of jouw schoonmaakmiddel vlekt, voordat je begint met het verwijderen van de vlek uit het tapijt. Het zou zonde zijn om een nieuwe vlek te maken, terwijl je zo goed bezig was om een vlek te verwijderen. Verder is het belangrijk om van buiten naar binnen te werken en de vlek niet dieper in het tapijt te wrijven. Wrijf dus niet te hard.

Schoonmaaktips voor het doen van de was zijn er in alle soorten en maten. Huishoudtips die generaties lang worden doorgegeven, slimmigheden die je zelf hebt ontdekt en online tips worden door elkaar gebruikt en uitgeprobeerd. Wij hebben vier handige tips voor jou:

  1. Witte was wordt weer stralend wit door een kunstgebitreiniger of vaatwastablet toe te voegen aan de was.
  2. Door zout aan de zwarte was toe te voegen, blijft de was mooi zwart.
  3. Nieuwe kleding kan het beste een nacht weken in een emmer koud water. Op die manier geeft de kleding niet meer af en zal het niet krimpen in de was.
  4. Ook de wasmachine heeft af en toe een schoonmaakbeurt nodig. Laat hem eens per maand leeg draaien op 90 graden met een schepje soda.

Om er netjes en verzorgd uit te zien, is mooi gestreken kleding een must. Sommige kledingstukken zijn heel lastig te strijken, maar met onze tips gaat het ongetwijfeld een stuk eenvoudiger!

  • Gemakkelijk strijken begint bij het goed ophangen van de was. Sla de kleding goed uit, haal de vouwen eruit en hang blousejes op een kledinghanger te drogen;
  • Vochtige kleding strijken gaat gemakkelijker dan droge kleding strijken. Je kunt dus het beste strijken als de kleding nog niet helemaal droog is. Het laatste beetje vocht strijk je er zo uit;
  • Het strijkijzer moet opwarmen, dus maak daar gebruik van door eerst stoffen te strijken die niet warm gestreken mogen worden;
  • Vouw het kledingstuk voor het strijken zo glad mogelijk, zodat het zonder vouwen op de strijkplank ligt.

Thuis strijken: Strijksymbolen

In het label van jouw kleding staat vaak aangegeven hoe het kledingstuk behandeld moet worden. De temperatuur voor het wassen staat aangegeven, maar er staat ook hoe het gestreken moet worden. Een strijkijzer met een stip betekent dat je niet heet mag strijken (110 graden). Een strijkijzer met twee stippen betekent dat je op gemiddelde warmte mag strijken (150 graden). Een strijkijzer met drie stippen betekent dat je heet mag strijken (180 graden). Een strijkijzer met een kruis erdoor betekent dat je niet mag strijken.

Strijkhulp gezocht

Ben je op zoek naar een strijkhulp in huis? Daarvoor ben je bij ons aan het juiste adres. Wij helpen je aan een huishoudelijke hulp die bij jou thuis komt strijken en schoonmaken. Een strijkhulp aan huis is eenvoudig en snel geregeld, schrijf je vandaag nog in!

Een opgeruimd huis, wie wil dat nou niet? Van een huis zonder rondzwervende spullen word je meestal een stuk rustiger, dus opruimen is de moeite waard. Daarnaast is een opgeruimd huis veel sneller schoon te maken, dus je bespaart ook nog eens tijd. Met de volgende tips is opruimen een eitje:

  • Sorteren in de categorieën ‘weggooien’, ‘twijfel’, en ‘houden’;
  • Weggooien wat overbodig is;
  • Bij twijfel zo snel mogelijk beslissen wat je er mee wilt;
  • Ruim dingen soort bij soort op;
  • Schaf opruimbakken aan om orde te creëren en voorzie de bakken van een etiket;
  • Blijf gedurende het jaar opruimen zodat je huis op orde blijft.

Afwassen is een dagelijks terugkerende taak. Wij hebben een aantal tips voor je om de vaat zo schoon mogelijk te krijgen tijdens het doen van de afwas. Sommige tips zijn ook te gebruiken als je een vaatwasser hebt!

  • Afwassen doe je het beste in een teiltje, dan bespaar je water;
  • Afwasmiddel laat vaak een vet laagje achter, dus beslagkommen moeten goed afgespoeld worden na het afwassen. Met zo’n vet laagje is het bijvoorbeeld heel lastig om nog eieren stijf te kloppen;
  • Bakblikken en -vormen kun je het beste al laten weken in heet water als ze nog warm zijn;
  • Om te besparen op afwasmiddel, kun je dit verdunnen met azijn. De vaat wordt op deze manier even schoon, terwijl je minder afwasmiddel gebruikt;
  • Bierglazen kun je het beste afwassen in heet water en met soda afwassen.

Schrijf je dan nu hier in!

Vaste huishoudelijke hulp

Je krijgt een eigen huishoudelijke hulp (m/v) die altijd bij je komt schoonmaken. Je hoeft dus niet bang te zijn dat er telkens iemand anders bij je thuis komt. Een vaste huishoudelijke hulp weet na een tijdje precies hoe ze bij jou in huis moet schoonmaken. Daarnaast vinden wij het belangrijk dat je schoonmaakster bij je past. Dan is het onmisbaar dat je altijd dezelfde hulp in huis hebt.

Gecertificeerde huishoudelijke hulp

Onze huishoudelijke hulpen hebben een schoonmaakcertificaat. Zodra hulpen zich bij ons inschrijven, moeten ze een training volgen. Na het afronden van de training mogen ze als schoonmaakster (m/v) aan de slag. Bij deze training leren onze huishoudelijke hulpen de basis van het schoonmaken. Daarnaast leren ze bijvoorbeeld hoe ze hun gewerkte uren moeten factureren.

Fonds voor schade door de hulp

Wij bieden een uniek fonds voor schade. Het gaat hierbij om schade die is veroorzaakt door je huishoudelijke hulp tijdens het schoonmaken. Als je eigen verzekering de schade niet (volledig) dekt of als je eigen risico moet betalen, schakel je ons fonds in. Bij schade kun je bijvoorbeeld denken aan een afstandsbediening die van tafel is gestoten of een omgevallen spiegel.

Gratis nieuwe schoonmaakster (m/v)

Onze insteek is dat de huishoudelijke hulp lang bij je blijft werken. Er kunnen altijd omstandigheden zijn waarin jouw schoonmaakster of schoonmaker eerder stopt dan verwacht. Je bent bij ons verzekerd van een nieuwe hulp als je schoonmaakster stopt. Hier betaal je geen extra toeslag voor, deze garantie is onderdeel van ons schoonmaakabonnement. Je zit dus nooit zonder hulp!