Meubels renoveren

Meubels renoveren

Zijn uw meubels (door slecht onderhoud) nu toch echt aan vervanging toe? Maar hebt u niet voldoende financiële middelen om nieuwe meubels aan te schaffen? Denk er dan eens aan om uw meubels te renoveren.

Wanneer u uw meubels gaat renoveren is het belangrijk om u goed te laten informeren over de mogelijkheden. Het opknappen van houten meubels laat ze vaak flink stijgen in waarde. Het is daarom belangrijk om dit goed te doen. Zorg in ieder geval eerst dat u weer waarmee het meubel is behandeld. Dit kunt u doen door een druppel terpentine aan te brengen. Wanneer de druppel er voor zorgt dat het hout blank wordt dan gaat het om een olie- of waslaag. In alle andere gevallen is het hout behandeld met lak, vernis of politoer.

Voordat u begint met het behandelen van uw houten meubel zult u alle sloten en ijzeren platen van het meubel moeten verwijderen. Indien het hout is behandeld met een waslaag gebruikt u een staalborstel om deze te verwijderen, lak verwijderd u met een krabber of mesje na het aanbrengen van een afbijtend middel. Zorg in ieder geval dat u altijd met de nerf van het hout meegaat.

Na het verwijderen van de oude lagen zult u uw houten meubel moeten reinigen. Dit doet u door gebruik te maken van water en ammonia of aceton. Nadat u het hout goed heeft gereinigd kunt u het in de was gaan zetten. De was brengt u met een zachte borstel of doek aan. Hierbij maakt u gebruik van draaiende bewegingen. Na het aanbrengen van de was is het belangrijk dat u het meubel een nacht laat drogen. Na deze nacht kunt u het meubel schoonwrijven met een zachte doek. In plaats van het behandelen met was kunt u er ook voor kiezen om uw meubel met olie te behandelen. In dat geval gebruikt u teak- of lijnolie.

Om te voorkomen dat u uw meubels op moet knappen is het belangrijk dat u deze goed onderhoud. Dit kan door ervoor te zorgen dat de meubels schoon worden gehouden en met zorg worden behandeld. Om watervlekken (van glazen) tegen te gaan kunt u het beste gebruik maken van een tafelkleed of viltjes. U krijgt in dat geval geen kringen op tafel. Ook dient u het tegen scherpe voorwerpen te beschermen om krassen te voorkomen.