Strijken

Strijken

Ervaringen Waardering: 8,4

Lees meer ervaringen

Gemiddelde score op basis van 1717 beoordelingen. Bekijk alle beoordelingen

Wanneer u er netjes uit wilt zien dan zult in veel gevallen uw kleding moeten strijken. Met de volgende tips worden uw blousen en broeken weer netjes:

  • Makkelijk strijken begint al bij het ophangen van uw was. Zorg dat u de was direct uit de wasmachine haalt en deze goed uitslaat voordat u de was ophangt. Trek de kledingstukken na het ophangen van de was nog even recht.
  • Probeer te strijken wanneer uw kleding nog een beetje vochtig is. Op deze manier maakt u het strijken makkelijker. Droge kleding kan namelijk moeilijk een nieuwe vorm krijgen en hieruit verdwijnen de kreukels dus niet snel.
  • Voordat u gaat strijken moet u er voor zorgen dat u genoeg bewegingsruimte hebt en dat de strijkplank waarmee u werkt stevig is.
  • Het is erg makkelijk om een droger te gebruiken, maar wanneer er te veel kledingstukken in de droger zitten zal dit leiden tot veel rimpels. Hoe meer rimpels, hoe moeilijker het strijken.
  • Voordat u een kledingstuk gaat strijken is het verstandig om dit eerst glad te strijken. Werk met uw handen en zorg dat het kledingstuk op de strijkplank ligt zonder vouwen.
  • Bij veel kleding begint u met het strijken van lichte zijde, synthetische en gevoelige stoffen. Deze stoffen moeten op een lage temperatuur gestreken worden. Pas wanneer het strijkijzer goed heet is kunt u de dikkere stoffen strijken.
  • Bij het strijken van T-shirts, bloesjes en overhemden begint u eerst bij de mouwen en de boorden. Daarna strijkt u langs de knopen, gevolgd door de voorkant, de achterkant en als laatste het schouder gedeelte.
  • Zet het strijkijzer altijd direct uit wanneer u klaar bent met strijken.

Strijksymbolen

Voordat u gaat strijken is het belangrijk voor u of de huishoudelijke hulp, om te weten wat de strijksymbolen betekenen. Een strijkijzer met één stip daarin betekent dat u niet te heet mag strijken (110 graden), een strijkijzer met twee stippen houdt in dat u gemiddeld warm mag strijken (150 graden) en kleding met 3 stippen kunt u op het heetst strijken (180 graden). Wanneer u op het label een strijkijzer met een kruis erdoor vindt dan betekent dit dat u de kleding niet mag strijken.

 
Language English